Iesim la un gratar?

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on August 1, 2012, Cluj-Napoca

Da, putem sa ne bucuram de o iesire la iarba verde cu prietenii sau cu familia, chiar daca vrem sa slabim si suntem atenti la alimentatie, sau chiar daca vrem doar sa mancam sanatos.


Screening-ul pentru diabetul gestational

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on May 6, 2012, Cluj-Napoca

Ghidurile de practica medicala ale Asociatiei Americane de Diabet definesc diabetul gestational (DG) ca orice alterare a tolerantei la glucoza aparute sau identificate pentru prima data pe parcursul sarcinii. Cresterea ingrijoratoare a incidentei obezitatii si diabetului zaharat, determina consecutiv si o crestere a frecventei diabetului gestational.


Mituri despre diabetul zaharat

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on May 6, 2012, Cluj-Napoca

Diabetul este boala secolului, iar frecventa lui creste exponential. Daca in prezent unul din 10 oameni este diagnosticat cu diabet zaharat, se estimeaza ca peste 10 ani, unul din 3 oameni va avea diabet. Boala este serioasa si cauzeaza mai multe decese decat cancerul de san si SIDA laolalta. Doi din trei oameni cu diabet decedeaza din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Diabetul este cauza majora de orbire la adulti si de amputatii ale membrelor inferioare.

Cu toate acestea, sunt multe preconceptii si mituri legate de aceasta boala. Unele dintre acestea isi au originea undeva adanc in istoria diabetului si cu toate ca stiinta le-a infirmat in multiple randuri, ele nu au disparut din convingerile oamenilor. Iata cateva dintre ele:


Sarbatori sanatoase si fericite de Paste!

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on April 12, 2012, Cluj-Napoca

Suntem din nou in prag de sarbatori. Ii asteptam pe cei dragi acasa, pregatim casa si masa pentru traditiile Pastelor. Si nu ne-am putea gandi la Paste fara sa simtim mirosul fripturii de miel in casa, fara sa ne bucuram de culorile vii si aranjamentele oualelor vopsite, fara sa mancam pasca, cozonaci si prajituri.

 


Bea apa, dar si “mananc-o”

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on March 1, 2012, Cluj-Napoca

“Pentru sanatate, performante sportive si controlul greutatii mananca-ti apa” asa suna titlul unui articol publicat in American Journal of Lifestyle Medicine de catre Victoria J. Vieira Potter, PhD, de la Tufts University, Boston.

Apa este componenta principala, ajungand pana la 95% din greutatea unor fructe si legume. Astfel, avand o alimentatie bogata in vegetale si lactate, va creste pe nesimtite si aportul de apa. In lumina acestor lucruri, unii autori iau in discutie daca “faimosii” doi litri de apa pe zi mai sunt obligatorii. 

 


Calculeaza-ti riscul de diabet

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on February 24, 2012, Cluj-Napoca

Asociatia Americana de Diabet a conceput un chestionar pentru evaluarea individuala a riscului pentru diabet zaharat. Sunt sapte intrebari simple, fiecare cu cate un punctaj, iar la sfarsit, prin adunarea punctajelor obtinem un scor.  Interpretarea acestuia este la fel de simpla: daca scorul este mai mare sau egal cu 5 riscul de diabet zaharat este crescut.

Voi reda mai jos intrebarile cu explicatiile de rigoare. Chestionarul se poate face si on-line pe site-ul asociatiei (www.diabetes.org).


Vestitii Omega-3 - continuare

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on February 15, 2012, Cluj-Napoca

Asa cum spuneam in articolul trecut, populatiile mari consumatoare de peste, eschimosii si japonezii, au o incidenta mai mica a bolilor cardio-vasculare.  S-au facut studii pentru a se verifica daca nu este o trasatura genetica, insa s-a observat ca japonezii din America au o rata de dezvoltare a aterosclerozei si incidenta cardiopatiei ischemice similare cu restul americanilor.  De asemenea s-a constatat ca japonezii consuma de 8-15 ori mai multi acizi grasi omega-3 decat populatiile vestice, iar acest nivel este doar un sfert din cantitatea pe care o consuma eschimosii Inuit. In lumina acestor studii, unii autori au numit acizii grasi omega-3 “factorul japonez”, cu puterea de a stavili avansarea unora dintre nemilosii factori de risc cardiovascular.

 


Vestitii Omega-3

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on February 11, 2012, Cluj-Napoca

Organismul nostru are nevoie de grasimi. Grasimile sunt sursa de energie (pe langa glucide si lipide), ne protejeaza termic, protejeaza organele interne de socuri mecanice.

 


Sa scadem in greutate? Dar nu e destul!

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on February 3, 2012, Cluj-Napoca

Este o mare realizare sa reusesti sa scazi in greutate, dar un succes si mai mare este sa mentii noua greutate. Numeroase studii arata esecul mentinerii greutatii dupa o perioada de scadere ponderala.

 


Obezitatea la copii

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on January 20, 2012, Cluj-Napoca

Epidemia de obezitate care ia amploare pe tot mapamondul este un lucru ingrijorator. Dar mai ingrijorator este faptul ca incidenta obezitatii creste in randul copiilor. Un copil grasut, pe langa toate riscurile la care este expus in copilarie si adolescenta (diabet zaharat tip 2, ateroscleroza precoce, problemele psihologice si de insertie sociala aferente unei greutati mai mari) va fi condamnat ca adult sa duca o lupta continua cu kilogramele.