Home > Articole > Strugurii si resveratrolul

Strugurii si resveratrolul

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on October 9, 2012, Cluj-Napoca

Nu trebuie sa ne spuna nici un savant ca strugurii sunt buni pentru sanatatea noastra. Albi, rosii sau negri, ne ofera bogatia lor de substante minerale, vitamine si antioxidanti. 

Desi fac parte din categoria fructelor bogate in hidrati de carbon, au indice glicemic scazut.

Atentia cercetarilor se indreapta insa spre continutul lor bogat in fitonutrienti si antioxidanti, iar dintre acestia resveratrolul pare sa fie cel mai important.

Antioxidantii din fructe si legume au proprietatea de a anihila radicalii liberi. Radicalii liberi sunt pentru noi ceea ce gazul de esapament este pentru masini. Ei rezulta din procesele de respiratie celulara ca produsi finali de ardere si pe care organismul ar trebui sa-i elimine. Insa organismul uman nu este o masinarie care sa lucreze la randament maxim si cu eficienta optima, asa ca acesti radicali liberi se acumuleaza in oganismul nostru si ne fac mai susceptibili la boli, ne imbatranesc mai repede, provoaca cancerul si multe alte probleme.

Strugurii sunt sursa principala de resveratrol. Acesta se gaseste in strugurii de toate culorile in principal in coaja. I se atribuie proprietati antioxidante, antiinflamatoare si anticancerigene.

Strugurii protejeaza inima si sistemul cardio-vascular prin: prevenirea agregarii plachetare (care duce la formare de cheaguri), cresterea flexibilitatii arteriale, inhibarea oxidarii colesterolului “rau” LDL, scaderea tensiunii arteriale.

Studii preliminare arata ca strugurii ne protejeaza creierul de boli ca Alzheimer sau Parkinson. Luteina si zeaxantina din struguri sunt doi carotenoizi (precursori de vitamina A) esentiali pentru sanatatea ochilor. Nu contin deloc grasimi , foarte putin sodiu si mult potasiu (acesta din urma fiind si el protector pentru sistemul cardio-vascular).

Au gust bun si plac copiilor fiind o gustare foarte sanatoasa si nutritiva.

Asa ca nu va dati in laturi in toamna acasta de la un ciorchine de strugure