Home > Articole > Mituri despre diabetul zaharat

Mituri despre diabetul zaharat

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on May 6, 2012, Cluj-Napoca

Diabetul este boala secolului, iar frecventa lui creste exponential. Daca in prezent unul din 10 oameni este diagnosticat cu diabet zaharat, se estimeaza ca peste 10 ani, unul din 3 oameni va avea diabet. Boala este serioasa si cauzeaza mai multe decese decat cancerul de san si SIDA laolalta. Doi din trei oameni cu diabet decedeaza din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Diabetul este cauza majora de orbire la adulti si de amputatii ale membrelor inferioare.

Cu toate acestea, sunt multe preconceptii si mituri legate de aceasta boala. Unele dintre acestea isi au originea undeva adanc in istoria diabetului si cu toate ca stiinta le-a infirmat in multiple randuri, ele nu au disparut din convingerile oamenilor. Iata cateva dintre ele:

1.Diabetul nu este o boala asa de serioasa. “Nu poate fi foarte grav pentru ca nu ma doare nimic si ma simt bine”, este in mintea unor pacienti cand li se spune diagnosticul. Ca atare, nici tratamentul pentru diabet nu este foarte important. Lucrurile sunt foarte departe de adevar: diabetul poate deveni invalidant prin complicatiile sale (pe de o parte cele cardio-vasculare, iar pe de alta parte cele specifice bolii care duc la orbire, amputatii si insuficienta renala cu dializa). Insa printr-un tratament corect, toate acestea pot fi prevenite.

2.Daca mananci prea multe dulciuri, faci diabet. Nu neaparat, nu este o relatie directa intre cele doua. Dar, daca ai o dieta hipercalorica cu multe grasimi si dulciuri concentrate, o viata sedentara, care in cele din urma te face sa cresti in greutate, riscul de a face diabet zaharat tip 2 este mai mare. Daca ai si istoric familial de diabet atunci cu atat mai mult trebuie sa fi atent la greutate si la calorii, indiferent ca provin din dulciuri sau din grasimi.

3.Persoanele cu diabet nu au voie sa manance cartofi, paine, paste fainoase. Fals! Toate aceste alimente contin carbohidrati, care determina cresteri ale glicemiei, insa ele sunt la baza alimentatiei sanatoase, in special cerealele integrale. Ele trebuie sa faca parte din dieta persoanelor cu diabet, in cantitati bine controlate, asigurand energie, vitamine, minerale si fibre.

4.Daca ai diabet, trebuie sa mananci carne. Un fapt foarte departe de adevar si care provine din ideea ca proteinele din carne nu cresc glicemia precum o fac carbohidratii. Insa, se scapa din vedere niste aspecte si anume: majoritatea alimentelor bogate in proteine si cu putini/deloc carbohidrati contin si foarte multe lipide (de ex. branzeturi, carne, mezeluri), lucru daunator pentru un profil lipidic modificat cum este de obicei in diabet; aceste alimente sunt lipsite de fibre alimentare si sunt putin satioase; iar in organismul nostru, la nivelul ficatului, din aminoacizii proveniti din proteine se sintetizeaza glucoza (procesul se numeste gluconeogeneza), putand avea astfel o “paradoxala” crestere a glicemiei dupa un consum de carne. In cadrul unei alimentatii sanatoase, proteinele nu ar trebui sa depaseasca 10-15% din ratia calorica

5.Persoanele cu diabet nu au voie sa consume dulciuri, zahar, miere. Nu este o condamnare pe viata. Evitarea lor nu mai este obligatorie, insa limitarea lor, da. Mai important de fapt, este integrarea lor intr-un plan de alimentatie sanatoasa adaptata caloric. Ele vor creste glicemia invariabil, insa daca spre exemplu, dupa o masa echilibrata si cu alimente cu indice glicemic mic avem o pofta de o inghetata, sau o bucata de prajitura, nu va fi nici o problema pentru sanatate. Mai bine cedam unei mici pofte din cand in cand, decat sa ajungem sa nu mai facem fata frustrarii si sa consumam o cantitate periculoasa de dulciuri. Indulcitorii sunt o solutie buna de inlocuire a zaharului si se pot folosi cu incredere pentru satisfacerea gustului dulce, insa acest lucru nu inseamna ca dulciurile dietetice se pot consuma in orice cantitate. Sa nu uitam ca grasimile din ele nu sunt inlocuite.

6.Daca ai diabet, nu e bine sa mananci pere, prune, struguri sau alte fructe dulci. Fals, din nou. Toate aceste fructe au un indice glicemic mic (cresc in mica masura glicemia), multe fibre alimentare, vitamine si minerale. Sunt benefice si protectoare in progresia aterosclerozei si a bolilor de inima, a cancerului de colon, stomac, regleaza profilul lipidic. Bineinteles, ele nu sunt lipsite de calorii si trebuie introduse ca atare in planul nutritional si in cele 2-4 portii de fructe recomandate zilnic.

7.Daca pentru diabet trebuie sa faci tratament cu insulina, inseamna ca boala este mai grava. Fals! Aceasta boala devine grava atunci cand glicemiile se mentin mari, perioade lungi de timp si atunci cand hemoglobina glicozilata creste. De asemenea, diabetul este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca tratamentul se schimba, parcurgand etapele de dieta, terapie orala, insulina. Daca controlul glicemic este bun, indiferent prin care etapa terapeutica se realizeaza aceasta, atunci diabetul nu este grav.

8.Injectiile cu insulina sunt dureroase. Fals din nou! Insulina se administreaza sub forma de injectii subcutanate (adica in stratul de grasime de sub piele), cu ajutorul unor dispozitive foarte usor de folosit. Acele sunt scurte, subtiri, “atraumatice” in termeni de specialitate. Pacientii relateaza de multe ori ca intepaturile in deget pentru efectuarea testelor de glicemie sunt mai dureroase decat injectiile cu insulina.