Se acumuleaza un volum de literatura de specialitate tot mai mare cu privire la pericolele care le presupune o greutate prea mare la debutul sarcinii, pentru viitorul copil.
In primul rand, riscul de obezitate al viitorului copilas este din start crescut, vorbindu-se despre o programare genetica precoce (“early programing”), care presupune modificari in expresia genelor si receptorilor cu consecinte in alterari metabolice si hormonale.
Pe langa greutatea materna crescuta inainte de sarcina, alti factori de risc pentru aparitia obezitatii in copilarie sunt: fumatul in timpul sarcinii, greutate crescuta la nastere (>4kg), acumulare rapida in greutate in primul an de viata, diversificarea rapida a alimentatiei. Alaptarea are un efect protector moderat.
Un studiu prezentat la a 33-a intalnire a Societatii de Medicina Materno-Fetala, din februarie 2013, la San Francisco, pune problema unor anomalii la nivelul creierului, decelate prin analiza lichidului amniotic, in sarcinile cu obezitate. Aceste descoperiri sunt consistente cu concluziile altor studii observationale care au gasit o asociere intre obezitatea materna si aparitia unor probleme ca autismul sau deficitul de atentie asociat cu hiperactivitate (ADHD).
Un alt lucru ingrijorator la copiii proveniti din sarcini cu obezitate este ingrosarea peretilor arteriali inca de la nastere. Acest lucru este considerat un semn de ateroscleroza timpurie si este independent de greutatea la nastere (alt cunoscut factor de risc pentru boala cardio-vasculara sau pentru accidentul vascular cerebral).
Indicele de masa corporala al mamei inainte de sarcina se coreleaza pozitiv semnificativ cu valori mai mari ale indicelui de masa corporala al copilului, ale taliei (circumferinta abdominala), ale tensiunii arteriale, insulinei, trigliceridelor si cu un nivel mai mic al HDL colesterol (colesterol protector), toate acestea, insemnand un risc cardio-vascular mai mare pentru copil. De asemenea, acumularea prea mare in greutate pe parcursul sarcinii (pe langa riscurile care le presupune pentru mama), determina cresterea adipozitatii (grasimii) fatului.
Ghidurile Institutului de Medicina din Statele Unite sugereaza ca femeile cu greutate normala ar trebui sa castige pe parcursul sarcinii intre 12-17kg, cele cu suprapondere intre 7.5-12kg, iar cele cu obezitate intre 5-9kg.
O sarcina cu obezitate se asociaza frecvent cu hipertensiune arteriala, diabet gestational, preeclampsie, eclampsie, complicatii in timpul travaliului, sectiune cezariana, malformatii congenitale.
In lumina acestor noi descoperiri si atentionari, devine deosebit de importanta alimentatia mamei in timpul sarcinii. Sarcina nu este un “cec in alb” din punct de vedere alimentar, adica viitoarei mamici nu ii este ingaduit sa manance orice, oricat si oricand doar pentru ca este insarcinata. Este un moment foarte bun pentru a deprinde obiceiuri alimentare corecte, pentru a invata sa mancam sanatos.
1. Maternal adiposity and newborn vascular health,Lisa M Begg et al.Fetal And Neonatal Edition Of Archives Of Disease In Childhood. Online First doi 10.1136/archdischild-2012-303566
2. Maternal body mass index and the risk of fetal and infant death: a cohort study from the North of England, P.W.G. Tennant, J. Rankin and R. Bell. Human reproduction, feb 2011
3. Associations of Maternal Pre-Pregnancy Body Mass Index and Gestational Weight Gain with Adult Offspring Cardio-Metabolic Risk Factors: The Jerusalem Perinatal Family Follow-up Study, Hagit Hochner et all, Circulation feb 2012
4. Systematic Review and Meta-analyses of Risk Factors for Childhood Overweight Identifiable During Infancy. Stephen Franklin Weng et all. Arch Dis Child. 2012;97(12):1019-1026