Home > Articole > Postul Craciunului - pentru cine si cum? (continuare)

Postul Craciunului - pentru cine si cum? (continuare)

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on December 6, 2011, Cluj-Napoca

Continuam subiectul din articolul precedent si ne vom referi la cateva aspecte ale alimentatiei si la cateva fructe si legume in particular de care merita sa ne amintim in aceasta perioada a postului Craciunului.

 

Asa cum am amintit si in articolul anterior, alimentatia “de post” care o vom urma in aceasta perioada este binevenita pentru persoanele cu exces ponderal - pentru ca are toate sansele sa fie cu mai putine calorii decat in afara postului - sau cu dislipidemii, intrucat lipsesc grasimile animale si evident, si colesterolul, sau va regla un tranzit intestinal mai lent prin bogatia de fibre care o aduce.

Ca sfaturi generale, pot sa spun urmatoarele: alegeti cat puteti mai des sa consumati legumele crude, in salate. Practic, in afara de leguminoasele uscate, cartofii si soia, toate vegetalele (legumele fara amidon) se pot consuma crude: rosii, castraveti, ardei, broccoli, conopida, gulia, varza, telina, morcovul, vegetalele cu frunze verzi (spanac, salata verde, marar, leustean, patrunjel, etc.) ... si nu mi-ar ajunge spatiul sa le insir pe toate. Avantajele sunt evidente: aport optim de vitamine si minerale, hidratare foarte buna (contin 70-95% apa), timp mai scurt de preparare (doamnele vor aprecia acest lucru), indice glicemic mai scazut decat in forma prelucrata termic. Plus ca nu avem limita de cantitate. Putem consuma oricat, pentru ca din punct de vedere caloric nu sunt foarte bogate. Sau se pot constitui intr-o gustare foarte nutritiva: un morcov crud, cateva fluorescente de conopida sau broccoli. Bineinteles,  pentru o gustare se preteaza si fructele foarte bine.

Si mai este un avantaj major in a consuma fructele si legumele proaspete: antioxidantii. Acestia sunt substante care anihileaza radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt pentru noi ceea ce gazul de esapament este pentru masini. Ei rezulta din procesele de respiratie celulara ca produsi finali de ardere si care, prin diferite cai metabolice ar trebui eliminati. Insa organismul uman nu este o masinarie care sa lucreze la randament maxim si cu eficienta optima, astfel incat acesti radicali liberi se acumuleaza si ne fac mai susceptibili la boli, ne imbatranesc mai repede, provoaca cancerul, unele forme de dementa si multe alte rele.

De asemenea perioada aceasta a postului este un moment foarte bun sa experimentam, sa incercam fructele si legumele exotice care le gasim pe piata. De exemplu: cartoful dulce (asemanator cartofului nostru dar cu un indice glicemic mult mai mic si cu mult mai multe fibre), avocado (este fructul cel mai bogat in proteine, contine grasimi nesaturate “bune”, vitaminele A, E si C in cantitati mari), fructul cachi (foarte gustos si usor de digerat, contine vitamine A si C si minerale: potasiu, calciu si fosfor), rodia (bogata in antioxidanti, vitamina K, fier, potasiu si fibre), smochinele proaspete (sunt o sursa foarte buna de fier si calciu si am aratat in articolul trecut cat de importante sunt aceste minerale in aceasta perioada).

Si ca ultima idee, nu uitati de: nuci, alune, migdale, fistic – contin acizi grasi esentiali omega 6, vitamina E, calciu, fier, proteine; semintele de floarea soarelui, dovleac, in, susan – contin acizi grasi omega 3 si omega 6, calciu, proteine. Este bine sa fie consumate crude. Insa atentie la cantitate pentru ca fructele si semintele oleaginoase aduc si multe calorii. Atat cat putem cuprinde intr-un pumn este suficient din punct de vedere nutritiv. Le putem adauga la cerealele pentru micul dejun, sau la salate.

In asteptarea bucuriei sarbatorilor si a meselor imbelsugate impreuna cu familia si prietenii, sa cautam sa savuram si aceasta perioada a postului, sa ne aducem aminte de scopurile ei si de micile delicii gustative pe care ni le poate oferi.

 

Calculeaza-ti indicele de masa corporala si vezi in care categorie te incadrezi.