Home > Articole > Radicalii liberi de O2

Radicalii liberi de O2

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on September 28, 2012, Cluj-Napoca

Organismul uman este o masinarie uimitor de complexa, care functioneaza cu un combustibil (hrana, apa, aer) si care genereaza in urma reactiilor chimice, produsi finali de ardere. Acesti produsi finali de ardere sunt ceea ce stiinta denumeste radicali liberi de oxigen, sunt nocivi pentru noi si trebuie neutralizati si eliminati cat mai prompt.

            Radicalii liberi de oxigen sunt substante carora le lipseste un electron, devenind extrem de instabili si foarte reactivi. Ei pot declansa o serie de reactii in lant, legandu-se foarte usor de proteine, lipide sau ADN, oxidand aceste structuri.

            Ca sa intelegem mai bine termenul de oxidare, este destul sa ne gandim la procesul de rancezire a grasimii care are loc la contactul cu oxigenul. Transpunand acest proces in organismul nostru, la nivel molecular vom avea spre exemplu:

  • oxidarea moleculelor de LDL-colesterol (colesterolul “rau”), care devin mai mici, mai dense si astfel pot intra mai usor in placile de ateroscleroza,
  • oxidarea proteinelor care astfel isi vor schimba structura si vor pierde functia ,
  • oxidarea membranelor celulare determina pierderea integritatii celulei, cu alterarea fluxului de substante care intra si ies din celula, sau chiar moartea celulei (si aici e destul sa ne gandim la moartea celulelor nervoase, care nu au capacitate de regenerare, fenomen care duce asfel la dementa senila)
  • si nu in ultimul rand, oxidarea ADN-ului, modificarea astfel a informatiei genetice si una din bazele moleculare ale aparitiei cancerului.

 Dar care sunt conditiile care ne expun “atacului” acestor radicali liberi de oxigen? In permanenta, in organismul nostru se genereaza acesti produsi finali de ardere, iar noi suntem echipati sa le facem fata prin sisteme antioxidante proprii sau dobandite din anumite alimente. Problemele apar atunci cand suntem expusi un timp prea indelungat, din surse multiple si cand capacitatea antioxidanta este depasita. Iar aceste conditii sunt usor de indeplinit prin stilul modern de viata pe care il avem si anume:

 Exercitiul fizic si in special eforturile viguroase care determina consumul unei cantitati mai mari de oxigen; bineinteles, nu vom intelege de aici ca exercitiul fizic este nociv pentru noi, din contra, miscarea regulata promoveaza sanatatea si starea de bine, este doar o conditie fiziologica in care sunt accelerate arderile, rezultand astfel o cantitate mai mare de produsi finali. Solutia nu va fi sa nu ne miscam, ci sa avem grija sa ne echipam cu mai multi antioxidanti si eventual sa ne ferim cat putem de conditiile de mai jos;

  • Aditivii alimentari care maresc “durata de viata” pe raft a produselor procesate, insa o scad pe a noastra;
  • Prepararea alimentelor si mai ales prajirea lor in baie de ulei;
  • Ozonul – cand suntem expusi la nivele anormal de mari, se formeaza radicali liberi de oxigen in cantitate mai mare;
  • Pesticidele si ierbicidele, prin reactiile de neutralizare a lor, in organism apar radicali liberi;
  • Poluarea din orice zone metropolitane, industriale sau cu trafic intens;
  • Stress-ul inerent astazi stilului nostru de viata sau locului de munca;
  • Radiatiile ultraviolete determina cresterea radicalilor liberi la nivelul pielii;
  • Fumatul activ sau pasiv, este o conditie notorie in cresterea stress-ului oxidativ, ca de altfel si in etiologia unor diverse afectiuni grave (cancer cu diferite localizari, accelerarea proceselor de ateroscleroza si destabilizarea placilor de aterom, etc.). De aceea, pe prima linie in recomandari este sistarea fumatului, iar apoi este suplimentarea antioxidantilor. Spre exemplu, pentru fiecare tigara fumata, se suplimenteaza doza de vitamina C cu 25mg (echivalentul unei portocale).