Un articol interesant, publicat in ultimul numar al revistei Obesity si reluat in Medical News Today, care oglindeste foarte bine ritmul nostru de viata si explica scaderea apetitului dimineata si cresterea lui spre seara.
Desi este o trasatura a metabolismului care era folositoare stramosilor nostri, intrucat le permitea sa depoziteze mai bine si mai eficient energia, in zilele noastre de abundenta alimentara se dovedeste a fi dezavantajoasa, conducand la crestere nedorita in greutate.
Organismul nostru gestioneaza diferit nutrientii in functie de momentul zilei. Spre seara scade toleranta la glucoza concomitent cu cresterea secretiei de insulina si stimularea consecutiva a adipogenezei. Adica spre seara depozitarea este mult mai eficienta.
Desigur, nu ajuta nici lumina artificiala care face posibila intarzierea somnului, crescand astfel probabilitatea de a consuma alimente in aceasta perioada. Si aici sunt alte studii care confirma legatura intre un somn insuficient si crestere in greutate si prin alte mecanisme aditionale (dezechilibrul hormonilor foamei si satietatii).
Poate ca este linistitor faptul ca avem un mecanism interior, care regleaza apetitul, independent de vointa noastra si ne face sa sarim peste micul dejun, in favoarea unor mese copioase spre seara. Insa daca ne gandim ca exact acest tipar alimentar il folosesc luptatorii de Sumo pentru a creste in greutate poate ca vom privi cu alti ochi micul dejun.