Home > Articole > Sa scadem in greutate? Dar nu e destul!

Sa scadem in greutate? Dar nu e destul!

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on February 3, 2012, Cluj-Napoca

Este o mare realizare sa reusesti sa scazi in greutate, dar un succes si mai mare este sa mentii noua greutate. Numeroase studii arata esecul mentinerii greutatii dupa o perioada de scadere ponderala.

 

Greutatea este tinuta sub un reglaj foarte fin de catre centrii nervosi din hipotalamus, care prin descarcarea unor hormoni anabolici si catabolici si prin controlul senzatiilor de foame si satietate, pastreaza greutatea constanta. Sunt date in literatura de specialitate care atesta ca tot acest sistem complicat de reglare a greutatii este inclinat inspre castig ponderal de fapt, mai degraba decat spre mentinerea constanta a greutatii. Si pentru a demonstra acest lucru, este dat exemplul cresterii ponderale si a tesutului adipos odata cu varsta.

            Deci, pentru a “pacali” acest sistem de reglare a greutatii, s-a considerat ca o scadere ponderala corecta se face in ritm lent, in trepte de scadere si mentinere, iar la o treapta sa nu se scada mai mult de 10-15% din greutatea initiala.

            Esecul mentinerii greutatii vine dintr-o varietate de aspecte. Unul dintre ele este ca multi dintre pacienti nu inteleg importanta acestuia si automat motivarea si determinarea scade. In aceasta perioada nu trebuie pierdut contactul cu specialistul, pentru ca trebuie revizuita dieta si exercitiul fizic si modulate in asa fel incat sa nu avem deficit energetic.

Un alt factor care duce la esec este scaderea prea rapida a greutatii. Variatiile mari de greutate rezultate in urma unor diete incorect conduse pot, de asemenea face mai dificila mentinerea greutatii.

Depresia se coreleaza in mod clar cu obezitatea. Desi depresia de la inceputul tratamentului de scadere ponderala nu are legatura cu mentinerea, insa depresia aparuta in cursul perioadei de mentinere prevesteste esecul.

Un studiu recent, efectuat in Israel in decembrie 2011, a demonstrat ca mentinerea deficitului ponderal are sorti mai mari de reusita daca se consuma un mic dejun bogat in hidrati de carbon si proteine. In cadrul studiului, s-a masurat nivelul de ghrelina (un hormon orexigen – care stimuleaza pofta de mancare, secretat de mucoasa gastrica) si s-a observat ca era semnificativ mai scazut dupa un mic dejun bogat in proteine si hidrati de carbon decat dupa un mic dejun izocaloric, dar sarac in hidrati de carbon.

Perioada de mentinere a deficitului ponderal este o etapa foarte importanta in procesul obtinerii unei greutati optime. Este o perioada in care organismul este foarte sensibil la diferiti stimuli care pot contracara eforturile depuse pentru pierderea kilogramelor. De aceea trebuie sa cunoastem aceste deficultati si sa venim in intampinarea lor cu strategii eficiente pentru ca eforturile de a obtine o greutate optima sa dea rezultate.

 

Referinte 

Meal timing and composition influence ghrelin levels, appetite scores and weight loss maintenance in overweight and obese adults. Jakubowicz DFroy OWainstein JBoaz M.

Steroids. 2011 Dec 9.

The impact of extended care on the long-term maintenance of weight loss: a systematic review and meta-analysis. Ross Middleton KMPatidar SMPerri MG. Obes Rev. 2011 Dec 29.

Psychological factors influencing weight loss maintenance: an integrative literature review. Ohsiek S; Williams M. J Am Acad Nurse Pract.  2011