Home > Articole > Sarbatori sanatoase si fericite de Paste!

Sarbatori sanatoase si fericite de Paste!

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on April 12, 2012, Cluj-Napoca

Suntem din nou in prag de sarbatori. Ii asteptam pe cei dragi acasa, pregatim casa si masa pentru traditiile Pastelor. Si nu ne-am putea gandi la Paste fara sa simtim mirosul fripturii de miel in casa, fara sa ne bucuram de culorile vii si aranjamentele oualelor vopsite, fara sa mancam pasca, cozonaci si prajituri.

 

In zilele de sarbatori vom lasa la o parte orice eforturi pentru a slabi. Nu e normal sa fie atatea bunatati pe masa si noi sa nu ne bucuram de ele pentru ca suntem “la dieta”. In aceste zile un singur lucru ne putem propune, care sa fie si realizabil: sa mentinem greutatea constanta; si nu sugerez prin aceasta sa ne cantarim in fiecare zi. O cantarire va fi la intrarea in sarbatori si una dupa ce acestea se termina. Secretul mentinerii greutatii constante este moderatia, si de asemenea, nu uitati ca nu e interzis sa iesim la o plimbare dupa o masa copioasa.

            De asemenea, la pregatirea tuturor acestor bunatati putem fi ingeniosi in a modifica retetele traditionale pentru a mai reduce din calorii, grasimi sau glucide simple. Astfel, putem folosi indulcitori la cozonaci si prajituri, putem apela la niste retete mai simple, fara creme adaugate si glazuri si pe baza de fructe, sau in loc de maioneza la salata de boef putem asezona cu un sos pe baza de iaurt si mustar si mai pot fi gasite multe astfel de solutii.

            Desigur, persoanele care urmeaza o dieta pentru o anumita afectiune (dislipidemie, hipertensiune arteriala, boli digestive, diabet zaharat, guta, etc.) nu se pot sustrage de la dieta indicata fara a se supune riscurilor aparitiei unor neplaceri derivate din boala de baza, de ex: pusee hipertensive, colici biliare, pancreatite acute, come hiperglicemice, crize de guta, etc.

            Si sa nu uitam, ca masa de sarbatori e un motiv sa ne adunam toti laolalta si nu un scop in sine. Conversatia placuta, prezenta celor apropiati mai degraba trebuie sa ne umple sufletele.

            Doresc tuturor cititorilor Sarbatori minunate, pline de lumina si caldura sufleteasca si multa sanatate.