Ghidurile de practica medicala ale Asociatiei Americane de Diabet definesc diabetul gestational (DG) ca orice alterare a tolerantei la glucoza aparute sau identificate pentru prima data pe parcursul sarcinii. Cresterea ingrijoratoare a incidentei obezitatii si diabetului zaharat, determina consecutiv si o crestere a frecventei diabetului gestational.
Din cauza riscurilor pe care DG ii supune pe mama si pe nou-nascut (vezi mai jos), Asociatia Americana de Diabet a hotarat in ultimele ghiduri de practica medicala (2012) ca screening-ul si diagnosticul sunt obligatorii.
Screening-ul trebuie realizat intre saptamanile 24-28 de sarcina prin efectuarea unui test de toleranta la glucoza pe cale orala, cu 75g de glucoza, dimineata, dupa un post alimentar nocturn de cel putin 8 ore. Se recolteaza si se masoara valorile glicemiei inainte de test, la o ora si la 2 ore.
Valorile glicemice crescute in sarcina determina in primul rand o crestere accelerata a fatului (macrosomia fetala), cu repercursiuni asupra nasterii: distocie de umar sau alte traumatisme ale fatului in timpul expulziei, sau necesitatea pentru operatie cezariana, apoi mai poate aparea un grad de hipoxie fetala si intarziere in maturarea pulmonara fetala, hipoglicemie si hipocalcemie neonatala. Riscul pe termen lung pentru mama este acela de a dezvolta diabet zaharat (se inregistreaza o crestere cu 50% a riscului de diabet zaharat in urmatorii 20 de ani dupa diagnosticarea DG) si aparitia unei patologii cardio-vasculare aflate in directa legatura cu sindromul metabolic (care include obezitatea si diabetul zaharat). Riscurile pe termen lung pentru nou-nascut sunt obezitatea aparuta devreme in copilarie, perpetuata in adolescenta si mai departe in viata de adult, intoleranta la glucoza sau chiar debut de diabet zaharat tip 2 in copilarie si aparitia sindromului metabolic in adolescenta, cu cresterea mult prea devreme a riscului cardio-vascular.
Exista o serie de factori de risc pentru aparitia DG:
Printr-o depistare in timp util si un control riguros al valorilor glicemice si al cresterii ponderale, precum si printr-o urmarire atenta dupa nastere, riscurile DG se pot scadea substantial. Grija noastra este sa avem o mamica si un bebelus sanatosi, dar si o mamica si un copil/adolescent sanatosi.