Ce inseamna IMC? Cum se calculeaza acesta?
Indicele de masa corporala este un instrument de evaluare a greutatii in functie de inaltime.
Formula de calcul este: greutatea (kg) / (inaltimea (m) * inaltimea (m))
Mai jos gasiti interpretarea valorilor indicelui de masa corporala precum si a riscurilor asociate fiecarei categorii de greutate.
IMC<18.5kg/mp
Ai o greutate prea mica pentru inaltimea ta.
Subponderea poate, sau nu, sa fie patologica. Unele persoane pot avea dificultati in incercarile de crestere in greutate din cauza predispozitiei genetice, a unei activitati fizice excesive coroborate cu un aport caloric insuficient.
Presupunand ca nu este la mijloc o boala consumptiva grava (cancer, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, etc.) care sa determine aceasta greutate mica, atentia trebuie indreptata asupra complicatiilorcare pot aparea. Lipsa aportului adecvat de macronutrienti (proteine, lipide, carbohidrati) sau de micronutrienti (vitamine si minerale) poate duce la deficite imune si infectii grave si trenante, anemie, scaderea tensiunii arteriale si a debitului cardiac (cu ameteli, palpitatii si senzatie de lesin), oxigenare tisulara deficitara, demineralizare ososasa cu aparitia de fracturi, scaderea masei musculare, etc.
Sfaturi: un bilant nutritional amanuntit trebuie efectuat pentru a descoperi deficitele si a le suplimenta corect. Trebuie cautate cu atentie unele cauze posibile (tulburari de comportament alimentar: anorexia, bulimia) si adresate intr-o abordare multidisciplinara. Apoi aportul caloric trebuie crescut treptat in asa fel incat sa depaseasca cheltuielile energetice.
IMC 18.5-24.9kg/mp
Felicitari! Ai o greutate normla, care nu te supune la riscuri pentru sanatate.
Sfaturi: Fii activ, fa miscare chiar daca ai o greutate buna (iti va imbunatati tonusul cardio-vascular), nu fuma si pastreaza nivelul caloric actual al alimentatiei. Daca vrei sa vezi cum iti poti optimiza stilul de viata consulta un specialist.
Atentie:
Atunci trebuie sa acorzi o atentie deosebita greutatii. Pastreaza-ti greutatea in intervalul normal pentru a-ti diminua riscul de a face cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, sau diabet zaharat.
IMC 25-29.9kg/mp
Greutatea ta se incadreaza in categoria suprapondere. Ar trebui facute eforturi pentru a o aduce in intervalul normal.
Daca circumferinta abdominala este <94cm la barbati si <80cm la femei, riscul cardio-vascular nu este crescut. Se recomanda unele modificari ale stilului de viata pentru o usoara scadere ponderala.
Insa atentie:
Atunci riscul tau cardio-metabolic este crescut. Adica, in traducere, inseamna ca ai un risc mai mare ca in urmatoarea decada sanatatea ta sa se deterioreze: sa apara semnele clinice ale aterosclerozei (angina pectorala, accidentul vascular cerebral, etc) sau sa debuteze diabetul zaharat.
Sfaturi: Ia masuri in vederea scaderii greutatii, cu un accent deosebit asupra circumferintei abdominale. Imbunatateste-ti componentele stilului de viata (alimentatie, exercitiu fizic, stress, fumat) pentru a iesi din sfera de risc in care te afli. Urmareste valorile tensiunii arteriale, parametrii lipidici sanguini (LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceride), glicemia, pentru a putea lua masuri prompte in momentul modificarii acestora. Si ca sa gestionezi corect toate aceste lucruri, cere sfatul unui specialist.
IMC 30-34.9kg/mp
Diagnosticul este de obezitate gradul I.
Probabil ti s-a spus si esti constient de faptul ca ar trebui date jos cateva kilograme.
Obezitatea supune sanatatea la o multitudine de riscuri:
Si nu in ultimul rand, scade speranta de viata.
Cateva kilograme date jos pot face minuni pentru sanatatea ta si pentru stima de sine. Nu trebuie sa ajungi la greutatea ideala din prima incercare. Primul tel trebuie sa fie doar acela de a scapa de diagnosticul de “Obezitate gr.I”. Apoi cu rabdare, convingere si determinare se poate merge mai departe. Poate fi incercat si un tratament medicamentos, prescris de un specialist, in completarea dietei si a recomandarilor de miscare.
IMC 35-39.9kg/mp
Diagnosticul este de obezitate gradul II.
Riscurile sunt aceleasi ca la diagnosticul anterior. (Vezi riscurile)
Recomandarile sunt de scadere ponderala in trepte, adica scadere si mentinere a noii greutati. Se merge cu pasi mici, usor realizabili si cu teluri realiste. Adica doar transformarea diagnosticului in “Obezitate gr.I” este o realizare foarte mare. O dieta echilibrata, dar hipocalorica trebuie combinata cu cresterea treptata a activitatii fizice. Se poate recurge si la medicatie, sub recomandarea si urmarirea unui specialist.
Daca sunt prezente si comorbiditati (adica boli asociate) ale obezitatii, de ex: diabet zaharat tip 2, sau alte afectiuni metabolice, boli cardio-respiratorii, boală articulară severă şi probleme psihologice severe legate de obezitate, atunci exista indicatie de chirurgie bariatrica.
IMC > 40kg/mp
Diagnosticul este de Obezitate gradul III (morbida).
Este un diagnostic de severitate, iar sanatatea este sever afectata si supusa unor riscuri foarte mari.
Riscurile sunt aceleasi ca si la celelalte categorii de obezitate doar ca de o gravitate mai mare (vezi riscuri).
Demersurile de scadere ponderala trebuie sa fie neintarziate si sustinute. Trebuie lucrat pe toate planurile si cu toate instrumentele care le avem la dispozitie: alimentar, efort fizic, psihoterapie, medicamentos si chirurgical. Indicatie de chirurgie este chiar in absenta comorbiditatilor (vezi mai sus).