Home > Articole > Bea apa, dar si “mananc-o”

Bea apa, dar si “mananc-o”

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on March 1, 2012, Cluj-Napoca

“Pentru sanatate, performante sportive si controlul greutatii mananca-ti apa” asa suna titlul unui articol publicat in American Journal of Lifestyle Medicine de catre Victoria J. Vieira Potter, PhD, de la Tufts University, Boston.

Apa este componenta principala, ajungand pana la 95% din greutatea unor fructe si legume. Astfel, avand o alimentatie bogata in vegetale si lactate, va creste pe nesimtite si aportul de apa. In lumina acestor lucruri, unii autori iau in discutie daca “faimosii” doi litri de apa pe zi mai sunt obligatorii. 

 

Mai mult, consumul alimentelor bogate in apa induce o satietate mai buna,  intr-un aport caloric mai redus, facilitand astfel scaderea ponderala. Deci supele, ciorbele, lactatele hipolipidice, fructele si legumele nu trebuie ocolite intr-o dieta hipocalorica.

Aportul de apa nu atrage prea mult atentia expertilor nutritionisti, acest lucru fiind in parte datorat unui reglaj foarte fin al senzatiei de sete, care mentine un aport adecvat si o hidratare normala la majoritatea indivizilor. In cele mai recente ghiduri dietetice pentru populatia americana (US Department of Agriculture, Dietary Guidelines for Americans) se mentioneaza ca majoritatea indivizilor isi ating necesarul de lichide fara a se forta sa bea cei 2l de apa/lichide pe zi.

Un alt motiv pentru care regula celor doi litri de apa pe zi este contestata, este variatia individuala foarte mare in nevoile de lichide. Acestea depind foarte mult de activitatea fizica, de climat, de alimentatie si de starea de sanatate. Originea regulii celor doi litri de apa pe zi este undeva prin anul 1945 cand s-a stabilit ca pentru fiecare kilocalorie consumata trebuie sa se bea 1 ml de apa, insa atunci nu s-a tinut seama de continutul in apa al alimentelor.

In ghidurile mai sus mentionate se fac putine mentiuni cu privire la aportul de apa. Se mentioneaza totusi, si se atentioneaza chiar, sa se consume apa sau alte bauturi necalorigene (ex. ceai, limonada, eventual indulcite cu indulcitori necalorigeni) in locul sucurilor care sunt sarace nutritiv si dense caloric.

            Atentii deosebite in privinta hidratarii optime trebuie acordate totusi copiilor foarte mici (mai ales in anotimpul cald), varstnicilor (intrucat senzatia de sete se estompeaza odata cu varsta), atletilor dar si persoanelor care fac sporturi recreationale.

            Asadar, aportul de apa, cel mai important nutrient pentru noi, intrucat nu putem supravietui fara ea decat cateva zile, ne este asigurat printr-un reglaj foarte fin al senzatiei de sete. Aceasta, combinata cu consumul unor alimente bogate in apa (vegetale, lactate, supe/ciorbe), mentin o buna hidratare la majoritatea indivizilor.