Home > Articole > Vrem sanatate? Atunci sa ne miscam!

Vrem sanatate? Atunci sa ne miscam!

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on January 16, 2012, Cluj-Napoca

Ne place sau nu, miscarea trebuie sa faca parte din viata noastra. Tineri sau batrani, slabuti sau grasuti, parinti, copii, bunici, toti trebuie sa ne miscam. Atat cat ne tin puterile pe fiecare.

La stilul de viata modern, care predispune mai ales spre un aport energetic excedentar fata de nevoi, miscarea si exercitiul fizic sunt singurele modalitati de echilibrare a balantei energetice. Si nu este singurul avantaj, beneficiile asupra starii de sanatate sunt multiple:

  • creste tonusul cardio-vascular,
  • creste HDL-colesterolul (colesterolul bun, protector),
  •  amelioreaza o multitudine de boli cronice (de ex: hipertensiunea arteriala moderata, diabetul zaharat, unele boli digestive)
  •  creste densitatea osoasa,
  •  scade riscul de cancer,
  •  imbunatateste tonusul psihic, starea de bine, stima de sine,
  • reduce anxietatea si depresia.

Studiile au demonstrat ca exista o corelatie intre timpul petrecut in fata televizorului si riscul de mortalitate generala, cardiovasculara si prin cancer. Astfel, pentru fiecare ora pe zi de vizionare TV, riscul de mortalitate de orice cauza creste cu 18%.

Orice fel de miscare este buna. Daca se poate practica un sport organizat (jogging, inot, dans, ciclism, tenis, fotbal, basketbal, etc.) atunci cu atat mai bine. Daca nu, mersul pe jos, gradinaritul, facutul curateniei in casa, mersul la cumparaturi, toate sunt variante foarte bune de miscare.

Ar fi bine daca ar exista un fel de activitate fizica in fiecare zi, minim 30 de minute. Nu trebuie facute toate odata, ci in cateva reprize de cate 10 minute fiecare. Asociatia Americana de Diabet stipuleaza pentru pacientii cu diabet zaharat aceleasi recomandari ca pentru restul populatiei si anume minim 30 de minute pe zi de exercitiu fizic de intensitate moderata, minim 5 zile pe saptamana, de asemenea, se recomanda pentru adulti exercitii de intarire musculara pentru grupele musculare mari de doua ori pe saptamana.

Este important sa se inceapa treptat, cu cateva minute de miscare pe zi, si sa se creasca intensitatea si timpul de miscare pe masura ce creste si tonusul si antrenamentul muscular. Intensitatea efortului este data de toleranta fiecaruia. Stiintific, se considera un efort fizic de intensitate moderata, acel efort care atinge 50-70% din frecventa cardiaca maxima pentru varsta. Adica in traducere, acel efort care ne face sa gafaim fara sa ne pieredm rasuflarea.

Dar mai important decat pentru adulti, este miscarea la copii. Pe langa rata in crestere a obezitatii in randul copiilor, lucru destul de alarmant, trebuie sa contracaram tendinta tot mai mare spre sedentarism a noilor generatii. Televizorul, calculatorul, internetul sunt tentatii greu de rezistat pentru copii. Ei trebuie obisnuiti cu miscarea de mici. De asemenea, este foarte important sa intre in viata de adult cu o greutate normala. Numarul celulelor adipoase se seteaza in copilarie. Daca de mic are o greutate mai mare, cu atat mai greu ii va fi ca adult sa slabeasca. Copiilor li se recomanda minim o ora de miscare in fiecare zi.

Asadar devine foarte clar: exercitiul fizic este aliatul nostru in aproape orice imbunatatiri am face in viata noastra. Vrem sa scadem in greutate, pe langa o dieta adecvata, trebuie sa ne miscam; vrem sa crestem in greutate (culmea!), din nou, pe langa o dieta adaptata, trebuie sa ne miscam; vrem sa ne imbunatatim tonusul muscular si starea psihica, exercitiul fizic este solutia; vrem sa avem o sanatate mai buna, atunci sa ne miscam!

Vezi categoria de indice de masa corporala in care te incadrezi si riscurile asociate fiecareia.